top of page

MandiMandi är en kryddig risrätt från Jemen som är mycket populär i Mellanöstern. Rätten är en festmåltid som ofta serveras under högtider.

Recept för 5-6 personer

Du behöver:


1 ½ kg lammkött i stora bitar (helst Entrecôte med ben)

2 msk Gröna Bladets Mandikrydda, rökt

2 st Gröna Bladets Lime, torkad, hel

0,5 g saffran

1 färsk grön eller röd chili

Salt

5 dl basmatiris

1 stor gul lök

2 stora morötter

4 msk matolja

1 dl osaltade cashewnötter

1 ½ dl russin

Gör så här:


1. Skölj köttbitarna ordentligt i vatten, lägg därefter bitarna i en kastrull av passande storlek. Täck köttet med vatten och börja koka på högsta värme tills du börjar se skum på vattenytan. Ta bort skummet med en slev och sänk därefter värmen till medel. Tillsätt mandikryddan, limebollarna och hela chilin i kastrullen. Täck kastrullen med lock och låt puttra i cirka 2 timmar.

2. Medan köttet kokas lös upp saffranen i ½ dl kokt vatten och ställ åt sidan. Skölj riset och blötlägg i kokt vatten som täcker allt ris. Strimla löken och ställ åt sidan. Skala och riv morötterna med rivjärn och lägg de åt sidan.

3. När två timmar har passerat undersök om köttet blivit mört. Om köttet är tillräcklig mört ta bitarna ut ur kastrullen och ställ åt sidan, annars låt de puttra lite till. Efter att du har tagit ut köttet, spara köttbuljongen, chilin och den torkade limen i kastrullen för ett senare moment i receptet.

4. Värm 3 matskedar av matoljan i en kastrull, tillsätt löken och låt steka tills den får färg. Tillsätt de rivna morötterna i kastrullen och blanda med lök, låt steka i ytterligare en minut. Sila det blötlagda riset ordentligt och tillsätt i kastrullen med moroten och löken. Ta 5 dl av köttbuljongen tillsammans med chilin och limebollarna som är kvar i den andra kastrullen. Häll i kastrullen under omrörning och koka på högsta värme tills vattnet är borta. Vid behov salta mer. Därefter sänk värmen till låg temperatur och låt kastrullen puttra i 25 minuter under lock. Under de sista minuterna tillsätt hälften av saffransvattnet från steg 2 i kastrullen. Om riset inte är tillräckligt mjukt, tillsätt mer av köttbuljongen i kastrullen.

5. Sätt ugnen på 200 grader. Ta saffransvattnet som är kvar och dela i två lika stora delar. Den ena delen använder du för att pensla köttet. Efter pensling, tillaga köttet i ugnen i 10 minuter eller tills köttet fått en gyllene färg. Den andra delen av saffransvattnet blandar du med cashewnötterna och russinen och fräser i 1 matsked olja i en liten kastrull i cirka 2 minuter.

6. Slutligen, häll riset i ett stort serveringsfat, tillsätt köttet och garnera med russinen och cashewnötterna.


Tips! Om du inte gillar rökiga smaker kan du använda Gröna Bladets Mandikrydda i receptet istället Gröna Bladets Mandikrydda, rökt.

bottom of page