Spenatpaj med fetaost och pul biber


En spenatpaj med pul biber och fetaost. Pul biber är en typ av chilipeppar som används mycket i matlagning i Mellanöstern, främst i Turkiet. Chilin är medelstark och har en rik och fruktig smak med en aning sälta. Kombinationen pul biber och fetaost lyfter den här spenatpajen till helt nya nivåer.



Recept för 6-8 bitar paj


Du behöver:


Till pajdegen

3 dl vetemjöl

125 g smör

3 msk vatten


Till fyllningen

1 stor lök

1 vitlöksklyfta

450 g fryst spenat

200 g fetaost

2 ägg

2 dl grädde

1 krm Gröna Bladets Svartpeppar

½ tsk Gröna Bladets Pul biber

1 tsk salt


Gör så här:


1. Tina den frysta spenaten.

2. Sätt ugnen på 225°C.

3. Skär smöret i mindre bitar och blanda tillsammans med mjölet till en smulig deg. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en smidig deg.

4. Tryckt ut degen i en pajform, nagga botten med en gaffel och låt degen vila i kylskåpet i ca 30 minuter.

5. Medan degen vilar, finhacka lök och vitlök och fräs i en stekpanna. Tillsätt den upptinade spenaten och fräs i några minuter.

6. Skär fetaosten i tärningar och fräs tillsammans med spenaten i ytterligare några minuter. Ställ stekpannan åt sidan.

7. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

8. Blanda äggstanning genom att vispa ihop äggen, grädden, svartpepparn, pul bibern och saltet i en skål.

9. Ta ut pajskalet efter 10 minuter och bred ut spenatblandningen i pajskalet. Häll äggstanningen över fyllningen.

10. Grädda spenatpajen i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills pajen fått fin färg. Ta ut pajen och låt svalna innan servering.


Servera spenatpajen med sallad.